Virtueel programma 11 juni 2020

Tijd: 09:30 – 12:30 uur


Video-opname van de bijeenkomst

 • 09:30

  Welkom


  Onno Gabel
  Dagvoorzitter, Bestuurslid IHE-Nederland

 • 09:35

  Actuele ontwikkelingen rond de Zorginformatiebouwstenen (zibs)


  Fred Smeele
  Senior Programmamanager, NICTIZ

  Tijdens de presentatie praat Fred je helemaal bij over de volgende ontwikkelingen: Zibs internationaal (ISO-norm en samenwerking met Europese landen); Zibs Publicatie 2020; Zibs als generiek bouwstenen, beheer toepassingsspecifieke standaarden en ‘stelselmanagement’.

  09:35

 • 10:30

  Is Corona een zegen of een vloek voor architectuur en proces?

  Arjan van Dijk
  Informatie Architect, Digitaal in Zorg / Triqura

  “Wat doen veranderingen zoals Corona met mijn architectuuropzet waar ik jaren op kon terugvallen.” Waarom worden besluiten onder druk genomen die lijnrecht tegenover je architectuurprincipes ingaan? Maar soms is een goede crisis ook nodig om besluiten door te kunnen voeren en beweging te krijgen in een organisatie. In deze presentatie bespreekt Arjan tegenstrijdigheden van het vakgebied, zorgvuldig gekozen architectuurprincipes versus de druk tijdens een stevige crisis, zoals Corona, waarbij architectuurprincipes even op een zijspoor staan en later moeten worden opgelost. Maar kan dit wel?

 • 11:30

  Van zorgproces naar dataset


  Ewout Kotterink
  Architect digitalisering, Martini ziekenhuis


  Jonas Rubrech
  Adviseur EPD/eHealth/Gegevensuitwisseling, Zorgverbeteraars

  Eenheid van taal, registratie aan de bron, uniforme datasets… over nut en noodzaak zijn we het snel eens, maar de implementatie in de praktijk blijkt vaak een hele kluif. Want: waar begin je? Hoe breng je verschillende belangen en visies samen? Hoe zorg je voor minder in plaats van meer registratielast? Hoe geef je invulling aan ‘de patiënt centraal’? Hoe zorg je er voor dat op het juiste moment de juiste informatie beschikbaar is voor de juiste mensen?
  Het antwoord is even verhelderend als voor de hand liggend: begin bij het primaire proces. Gegevens verzamelen doe je voor het merendeel immers binnen, en ten dienste van, het zorgproces. Ewout Kotterink en Jonas Rubrech nemen je mee in hoe je dit kunt aanpakken. Vanuit de theorie, maar vooral ook vanuit de praktijk.

  11:30

 • 12:10

  Afsluiting


  Onno Gabel
  Dagvoorzitter, Bestuurslid IHE-Nederland

 • 12:15

  Meet & Greet

   

  Fred Smeele
  Arjan van Dijk

  Ewout Kotterink en Jonas Rubrech

  Wil je nog even met de sprekers verder praten? Bezoek dan de speciale Meet & Greet sessies die met de sprekers zijn ingepland.
  Van 12:15-13:00 uur zijn de sprekers beschikbaar voor vragen.

  12:15

 • 12:15

  De onderste lagen van het Interoperabiliteitsmodel operationaliseren

  Pascal Looijé
  Sr. Consultant, MedicalPHIT

  Dagelijks werken we aan architectuurvraagstukken die de zorg beter ondersteunen. We zorgen dat gegevens bij de bron blijven, verminderen dubbele diagnostiek en werken aan efficiëntere zorg. Hoe kunnen we de bedachte architectuur operationaliseren? Het InteropLAB van MedicalPHIT helpt programma’s, projecten en uitwisselingssystemen inzicht te krijgen in de onderste lagen van het interoperabiliteitsmodel. We voorkomen daarmee dat kleine details uitgroeien tot het zand tussen de tandwielen.

  In deze presentatie toont Pascal hoe het InteropLAB programma’s zoals BK2020 en Babyconnect helpt interoperabiliteit te bereiken. Na de presentatie van 15 minuten is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

 • 13:00

  Einde

  13:00